COVID-19 crisis zorgt voor enorme toename wereldwijd drugsgebruik: zo blijkt uit een rapport van de VN.

COVID-19 crisis zorgt voor enorme toename wereldwijd drugsgebruik: zo blijkt uit een rapport van de VN.

Wereldwijd hebben zo’n 275 miljoen mensen drugs gebruikt in het afgelopen jaar. Deels veroorzaakt door de COVID-19 crisis, dit is overigens een stijging van 22 procent gemeten vanaf 2010. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het laatste jaarverslag dat afgelopen donderdag is vrijgegeven door het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties, dat tevens een overzicht geeft van de wereldwijde drugsmarkten en hun impact op de algehele gezondheid.

De COVID 19 crisis zorgt voor een enorme toename van wereldwijd drugsgebruik zo blijkt uit een rapport van de VN. 1
Toename drugsgebruik door COVID-19 (afb)

Volgens het World Drug Report 2021 van de UNODC is het gebruik van cannabis in bepaalde delen van de wereld, de afgelopen 20 jaar verviervoudigd, terwijl het percentage volwassenen die de drug als schadelijk aanmerken, met maar liefst 40 procent daalde.

Deze visie overheerst ondanks het bewijs dat cannabisgebruik leidt tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, vooral bij regelmatig en langdurig gebruik. Bovendien hebben de meeste landen aangegeven dat er sprake is van een toename van het gebruik van cannabis tijdens de coronacrisis.

“Dat men de risico’s van drugsgebruik laag inschat, is in verband gebracht met een stijging in het drugsgebruik. Daarbij benadrukken de bevindingen van UNODC’s World Drug Report 2021 de noodzaak om de kloof tussen visie en realiteit te verkleinen door jonge mensen te informeren en daarmee de volksgezondheid te beschermen,” zo zei UNODC Executive Regisseur, Ghada Waly.

Sociaal economische impact

De COVID-19 crisis heeft meer dan 100 miljoen mensen in extreme armoede gebracht en heeft de werkloosheid en ongelijkheid enorm verergerd, dit komt omdat er 255 miljoen banen verloren zijn gegaan afgelopen jaar.

Ook geestelijke gezondheidsproblemen namen wereldwijd toe. Ook die factor draagt bij in de stijging van het wereldwijde drugsgebruik. Voornamelijk het gebruik van cannabis en kalmerende middelen. 

Onderliggende sociaal economische factoren hebben waarschijnlijk ook de vraag naar bepaalde middelen vergroot.

Business as usual

Tegelijkertijd toont het rapport aan dat drugsdealers snel zijn bijgekomen van de krimp door onder andere lockdowns. Op dit moment wordt er weer geopereerd op  pre-pandemische niveau, deels mogelijk gemaakt door een toename van het gebruik van technologie en cryptocurrency-betalingen, die buiten de reguliere financiële systemen omgaan. 

De toegankelijkheid tot drugs is ook eenvoudiger dan ooit geworden door de mogelijkheid tot online verkoop, en daarbij grote drugsmarkten op het dark web zijn inmiddels zo’n 315 miljoen dollar waard.

Ook contactloze drugstransacties, bijvoorbeeld via de post, nemen toe, een trend die mogelijk is versneld door de pandemie.

Technologische innovatie, gecombineerd met het aanpassingsvermogen van drugshandelaren, die nieuwe online platforms gebruiken om drugs en andere middelen te verkopen, zullen waarschijnlijk de toegankelijkheid tot illegale drugs vergroten.

Positieve trends

Een toename van het gebruik van technologie tijdens de pandemie heeft ook geleid tot innovatie op het gebied van drugspreventie- en behandelingsdiensten, door flexibelere dienstverlening zoals geneeskunde op afstand, waardoor professionals in de gezondheidszorg meer patiënten kunnen bereiken en behandelen.

Ondertussen daalde het aantal nieuwe psychoactieve stoffen dat op de wereldmarkt verscheen van 163 in 2013, tot 71 in 2019.

Deze bevindingen suggereren dat nationale en internationale controlesystemen erin geslaagd zijn de verspreiding van dergelijke stoffen in landen met een hoge welvaart te beperken, waar de stijging tien jaar geleden voor het eerst werd geconstateerd.

Op zoek naar de toekomst

“Drugsgebruik kost levens”, stelt de UNODC-baas. “In een tijd waarin de snelheid van informatieverspreiding vaak sneller is dan de snelheid van verificatie, heeft de COVID-19 crisis ons geleerd dat het van groot belang is om speculaties te doorbreken en ons op de feiten te concentreren.”

De publicering van het Werelddrugsrapport 2021 is voorafgaand aan de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel.

Het thema van 2021 van de door de UNODC geleide campagne is “Deel feiten over drugs, red levens” om een ​​wereld zonder drugsmisbruik te creëren.

Kengetallen:

  • Tussen 2010 en 2019 is het aantal mensen dat drugs gebruikt met 22 procent gestegen, mede door de toename van de wereldbevolking.
  • Ongeveer 200 miljoen mensen gebruikten cannabis in 2019, wat neerkomt op 4 procent van de wereldbevolking.
  • Het aantal cannabisgebruikers is de afgelopen tien jaar met bijna 18 procent gestegen.
  • In 2019 gebruikten naar schatting 20 miljoen mensen cocaïne, wat overeenkomt met 0,4 procent van de wereldbevolking.
  • In de Verenigde Staten stierven in 2019 ongeveer 50.000 mensen aan een overdosis opioïden, meer dan het dubbele ten opzichte van 2010.
  • Fentanyl en zijn afgeleiden zijn nu betrokken bij de meeste sterfgevallen.
  • Het aantal nieuwe psychoactieve stoffen dat op mondiaal niveau wordt gevonden, stabiliseert de afgelopen jaren op iets meer dan 500 stoffen (541 in 2019), terwijl het werkelijke aantal NPS’s dat voor het eerst op mondiaal niveau is vastgesteld, daalde van 213 naar 71 tussen 2013 en 2019.

Bronnen o.a. UNNews, Newsabode, DW

bron DrugsInc

Tue, 29 Jun 2021 01:00:00 +0000