Vissen raken verslaafd aan meth omdat illegale drugs het water vervuilen

Vissen raken verslaafd aan meth omdat illegale drugs het water vervuilen

In een alarmerend onderzoek uit Tsjechië hebben wetenschappers ontdekt dat zoetwatervissen verslaafd raken aan methamfetamine als gevolg van de ophoping van de illegale drug in waterlichamen.

Afgezien van olielozingen en plasticvervuiling, komen veel van de medicijnen die mensen consumeren in waterlichamen terecht. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat medicijnen zoals fluoxetine, ook bekend als Prozac, in water het gedrag van vissen kan veranderen. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Experimental Biology, toont echter aan dat naast voorgeschreven medicatie, illegale drugs zoals methamfetamine (meth) zich ook in waterwegen kunnen ophopen.

Drugsvissen

“Of illegale drugs het gedrag van vissen verandert bij de drugniveaus die steeds vaker worden waargenomen in oppervlaktewaterlichamen was tot nog toe onduidelijk”, zei Pavel Horký van de Czech University of Life Sciences Prague. Om dit te bestuderen, besloot het team, inclusief onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Bohemen, te onderzoeken of de beekforel (Salmo trutta) het risico loopt verslaafd te raken aan illegale methamfetamine in waterwegen.

Drugsonderzoek onder beekforellen

De beekforellen werden gedurende acht weken geïsoleerd in een bak met water doorspekt met methamfetamine. Het water bevatte een concentratie van 1 microgram meth voor elke 1.000 liter – een niveau dat is gevonden in zoetwaterrivieren. Het team bracht de vissen vervolgens over naar een zoetwatertank en bood hen de keuze tussen zoet water zonder of met methamfetamine, elke andere dag gedurende 10 dagen.

In het geval van een verslaving krijgen de vissen ontwenningsverschijnselen en de drug opzoeken, aldus het team. Door het gedrag van de vissen te volgen, werd duidelijk dat de forel die twee maanden in het methamfetamine-verontreinigde water had doorgebracht eraan verslaafd was geraakt. De verslaafde vissen waren ook minder actief dan forellen die de drug nog nooit hadden ervaren. De onderzoekers vonden ook bewijs van het medicijn in de hersenen van de vis tot 10 dagen na blootstelling aan de methamfetamine.

Zelfs lage niveaus van illegale drugs in waterwegen kunnen de dieren die daar verblijven, beïnvloeden, waarschuwde het team. De onderzoekers zeiden dat de drugsverslaving vissen ertoe kan aanzetten om samen te scholen in de buurt van ongezonde lozingen en hun natuurlijke levenstempo kan verstoren. Dergelijk bewijs van drugsverslaving bij wilde vissen is een voorbeeld van onverwachte druk op soorten die in een stedelijke omgevingen leven. Wat het betekent voor de consumptie van deze vissen is onduidelijk.

Lees meer op theprint.in (Bron, EN)

bron DrugsInc

Fri, 09 Jul 2021 07:38:13 +0000